Odkryli, że choroba "rodzi się" w mózgu. Zmaga się z nią co trzeci Polak

4 godziny temu 7

Nadciśnienie dotyka około dwóch trzecich osób po 60. roku życia i każdego roku przyczynia się do około 10 mln zgonów na świecie. Choć często przebiega bezobjawowo, zwiększa ryzyko chorób serca, udaru oraz innych poważnych schorzeń. Co istotne, około jedna trzecia pacjentów nie reaguje na standardowe terapie, które koncentrują się głównie na działaniu na nerki i naczynia krwionośne – zgodnie z tradycyjnym podejściem do mechanizmów nadciśnienia.

Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Mashy Prager-Khoutorsky z McGill University sugeruje, że mózg może odgrywać kluczową rolę w niektórych typach nadciśnienia, które wcześniej przypisywano wyłącznie funkcji nerek. Eksperymenty przeprowadzone na szczurach podważają dotychczasowe przekonania i wskazują mózg jako potencjalny cel nowych terapii.

Dalszy ciąg artykułu pod materiałem wideo

W badaniach zastosowano dietę imitującą ludzkie nawyki żywieniowe – zwierzęta otrzymywały wodę z dodatkiem 2 proc. soli kuchennej, co odpowiada diecie bogatej w produkty typu fast food, takie jak bekon, makaron instant czy ser topiony.

Taka dieta prowadziła do aktywacji mikrogleju – komórek odpornościowych w mózgu – w pobliżu neuronów produkujących wazopresynę. Wywołany stan zapalny skutkował zwiększeniem poziomu tego hormonu, co prowadziło do wzrostu ciśnienia krwi. Naukowcy śledzili te zmiany dzięki nowoczesnym technikom obrazowania mózgu i metodom laboratoryjnym, które dopiero niedawno stały się dostępne.

MedonetPRO OnetPremium

MedonetPRO OnetPremiumMedonet

"Nasze odkrycia pokazują, że źródło nadciśnienia może tkwić w mózgu, co otwiera nowe możliwości terapeutyczne" – podkreśla prof. Prager-Khoutorsky. Dodaje również, że rola mózgu w rozwoju nadciśnienia była dotąd marginalizowana, głównie ze względu na trudności w jego badaniu, które teraz można pokonać dzięki nowym technologiom.

Wybór szczurów jako modelu badawczego był celowy – w przeciwieństwie do myszy, ich mechanizmy regulacji soli i wody są bardziej zbliżone do ludzkich.

Przeczytaj źródło