To nie cholera. Wiadomo, na co może chorować pacjent z Lublina. Komunikat GIS

5 dni temu 10

U pacjenta z Lublina wykluczono choler? - poda? G??wny Inspektorat Sanitarny. Wiadomo ju?, na co m?g? zachorowa?.

Podejrzenie cholery w Polsce (zdj?cie ilustracyjne) Fot. Tomasz Sta?czak / Agencja Wyborcza.pl

To nie cholera. Wiadomo, na co może chorować pacjent z Lublina

U pacjentki z województwa zachodniopomorskiego, która trafiła do szpitala w Szczecinie, wykluczono cholerę - poinformowali we wspólnym komunikacie główny inspektor sanitarny i konsultant krajowy w dziedzinie chorób zakaźnych. U kobiety stwierdzono wibriozę, czyli zakażenie przecinkowcem cholery nieprodukującym toksyny. Zakończono też postępowanie sanitarne i kwarantannę, ponieważ u żadnej z obserwowanych osób nie stwierdzono objawów choroby. Cholerę wykluczono także u drugiego pacjenta z województwa lubelskiego. Jak poinformowano, łagodny przebieg choroby wskazuje także na wibriozę. Wdrożono prewencyjną pięciodniową kwarantannę dla osób najbliższego kontaktu. Potrwa do zakończenia badań mikrobiologicznych.

Czym jest wibrioza?

Wibrioza to choroba wywoływana przez przecinkowce niewytwarzające toksyny cholery, ale mogące powodować objawy ze strony układu pokarmowego. Do zakażenia dochodzi głównie przez spożycie skażonej wody lub jedzenia. Objawy, które pojawiają się zazwyczaj po 3-5 dniach, to bóle brzucha, biegunka, wymioty, gorączka i ogólne osłabienie. W Polsce obecność tych bakterii w wodach powierzchniowych notuje się okresowo, szczególnie latem, gdy warunki sprzyjają ich rozwojowi. "Nie stwierdza się obecnie zagrożenia epidemiologicznego dla społeczeństwa" - podkreśla GIS.

Zobacz wideo Epidemie towarzyszą ludzkości od tysięcy lat

Przecinkowce w Bałtyku

Jak informowaliśmy kilka dni temu, wzrost temperatury w morzach sprzyja występowaniu bakterii Vibrio. Coraz częściej występują one w Bałtyku, Morzu Czarnym i Morzu Północnym. Zdaniem naukowców infekcja wywołana bakterią przecinkowca wydaje się potwierdzać jednoznaczny związek ze zmianami klimatu.

Czytaj więcej w tekście:Niebezpieczne bakterie w Bałtyku. Zachorujesz? Konieczna nawet amputacja.

Źródła: Komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego, IAR

Przeczytaj źródło